Šiais laikais personalo atranka į darbdavio siūlomas laisvas darbo vietas paprastai nevyksta be pokalbio su kandidatais. Šiuos pokalbius tarp kandidatų ir darbdavio atstovo gali organizuoti ir pravesti tiek žmogiškųjų resursų valdymo bendrovių specialistai, tiek patys darbdavio atstovai. Pokalbis su darbdavio atstovu paprastai vadinamas interviu.

Efektyvi personalo atranka. Darbuotojų atranka. Atranką atliekame patys

Interviu procesas padeda įvertinti darbuotojo asmenines savybes, ypač gebėjimą bendrauti, labiau atskleidžia kandidato profesinę patirtį ir motyvaciją. Interviu yra panašus į dvipusio eismo gatvę: iš vienos pusės leidžia darbdaviui ar atrankos specialistui įvertinti kandidato tinkamumą konkrečiai darbo vietai, iš kitos pusės – kandidatui nuspręsti ar jam tinka kompanija ir darbo vieta. Todėl pokalbiui rimtai ruoštis reikia ne tik kandidatui, bet ir darbdaviui.

Interviu gali būti kelių rūšių:

Tyrimais įrodyta, kad struktūruotas interviu žymiai efektyvesnis, nei nestruktūruotas. Keli asmenys, vertinantys vieną kandidatą, nestruktūruoto interviu metu dažniausia pateikia labai skirtingus vertinimus. Todėl asmuo, atliekantis atranką, turėtų turėti sudarytą klausimų sąrašą ir griežtai jo laikytis.

Vedančio interviu asmens sprendimus gali įtakoti keletas dalykų:

Interviu vedėjui reikėtų prisiminti apie šiuos pavojus ir sąmoningai tikrinti savo sprendimus. Atrankos pokalbio sėkmingumą gali didinti specialiai pasiruošę vedėjai, mokantys išvengti nepagrįstų sprendimų atrankos metu.

Jei personalo atranka yra kasdieninis jūsų darbas, o jūs norite kelti šioje srityje savo kompetenciją, rekomenduoja apsilankyti mūsų rengiamuose praktiniuose mokymuose – Efektyvi darbuotojų atranka. Mokymus organizuoja Manager.LT Akademija mokymų centras.

Antanas Kairys
Manager.LT Akademija

Šaltinis: Vakarai.LT


Geriausi mokymų, seminarų, kursų ir tyrimų pasirinkimai šia tema:






Mokymai, kursai, seminarai - Manager.LT Akademija

Personalo mokymų sprendimai:

pardavimai, klientų aptarnavimas, skundų valdymas, vadyba, vadovavimas ir lyderystė, gamybos valdymas, emocijų valdymas, laiko planavimas, derybos, dalykinis bendravimas…


VISI MANAGER.LT AKADEMIJA RENGIAMI MOKYMAI